Bezpieczne opalanie

z naturalną ochroną

Lato w pełni i namawiam…opalajcie się, ładujcie baterie i róbcie to wszystko mądrze, słuchając swojego organizmu.

ABC bezpiecznego opalania:

  • nakrycie głowy, okulary z filtrem, woda do picia – to zasady wpajane nam od dzieciństwa, czemu tak ważne napiszę za chwilę
  • unikanie ekspozycji na słońce w godzinach 10 – 14
  • dieta bogata w owoce i warzywa (szerzej za moment)
  • dobre tłuszcze w diecie
  • witamina B3 oraz A
  • naturalne filtry np.: olej z nasion marchewki ( nie mylić z maceratem pozyskiwanym z korzenia)

Najważniejszym zadaniem czapek letnich i innych nakryć jest ochrona przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Zarówno czapka z daszkiem jak i kapelusz z rondem osłonią naszą twarz, w tym bardzo wrażliwe na słońce oczy. Daszek zapewni nam także cień oraz lepszą widoczność w trakcie wędrówki.

Nieodzowne będą okulary z filtrem: uchronią przez zapaleniem spojówek, osłonią soczewki i siatkówkę oka, ochronią przez rozwojem zaćmy.

Nie można pominąć roli wody, której spożycie wpływa na fizjologię skóry, promuje powierzchniowe nawodnienie oraz  głębokie jej nawilżenie .

Ważnym aspektem ochrony skóry jest zadbanie o szybką regenerację, wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych, przeciwrodnikowych, przeciwzapalnych i immunomodelujących. Warzywa i owoce to cenne źródło antyoksydantów, flawonoidów, karotenoidów, polifenoli oraz witamin E, C, A.

  • Karotenoidy (nadające roślinom barwy od żółtej do czerwonej) posiadają w dużej ilości: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew, kapusty, brokuły, brukselka, kalafior, sałata. Należą do prekursorów witaminy A, rozpuszczają się w tłuszczach. Dotychczasowe badania potwierdziły znaczenie karotenoidów w zwiększeniu wrodzonej odporności skóry na rumień wywołany UVB,  w zapewnieniu fotoochrony przed pigmentacją wywołaną działaniem UVA
  • witamina B3, czyli kwas nikotynowy i nikotynamid jest prekursorem niezbędnych koenzymów. Jej źródłami pokarmowymi są: wątroba, mięso, drożdże, rośliny strączkowe, orzechy, zielone warzywa liściaste, zboża, herbata i kawa. Witamina B3 wpływa na efektywność naprawy procesów DNA,  zmniejszenie immunosupresji wywołanej UV. Wstępne badania pokazują, że jej suplementacja może zapobiec progresji rogowacenia słonecznego w inwazyjną postać raka płaskonabłonkowego.

Hitem jest olej z nasion marchwi, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych  jak promienie UV, smog, zanieczyszczenia. Olej zimnotłoczony ma zielonkawy kolor i specyficzny, ziołowy zapach (przypomina trochę zapach marchewki lub oleju marchewkowego – eterycznego). Nasiona marchwi są źródłem witamin o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (A, B, E). Surowiec ma przez to silne działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące i gojące skórę. Olej z marchwi zawiera fitosterole, które pomagają odbudować naturalna barierę lipidową skóry. Chronią ją przed odparowaniem wody, wpływają na poprawę elastyczności i jędrności, hamują powstawanie zmarszczek i wpływają na polepszenie się ogólnego wyglądu skóry.

Ekspozycja na słońce poprawia samopoczucie, łagodzi objawy przemęczenia, a nawet depresji, wpływa korzystnie na naszą aktywność i zmniejsza problemy z zasypianiem zwiększając produkcje melatoniny w nocy. Pamiętajcie o kontrolowanym i rozsądnym korzystaniu z kąpieli słonecznych oraz naturalnym zabezpieczeniu przez poparzeniami. Czytajcie składy kremów z filtrem – najczęściej przynoszą więcej szkody niż pożytku. Co natura, to Natura 🙂