Bezpieczne opalanie
z naturalną ochroną

Lato w pełni i namawiam…opalajcie się, ładujcie baterie i róbcie to wszystko mądrze, słuchając swojego organizmu.
ABC bezpiecznego opalania:
- nakrycie głowy, okulary z filtrem, woda do picia – to zasady wpajane nam od dzieciństwa, czemu tak ważne napiszę za chwilę
- unikanie ekspozycji na słońce w godzinach 10 – 14
- dieta bogata w owoce i warzywa (szerzej za moment)
- dobre tłuszcze w diecie
- witamina B3 oraz A
- naturalne filtry np.: olej z nasion marchewki ( nie mylić z maceratem pozyskiwanym z korzenia)
Najważniejszym zadaniem czapek letnich i innych nakryć jest ochrona przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Zarówno czapka z daszkiem jak i kapelusz z rondem osłonią naszą twarz, w tym bardzo wrażliwe na słońce oczy. Daszek zapewni nam także cień oraz lepszą widoczność w trakcie wędrówki.
Nieodzowne będą okulary z filtrem: uchronią przez zapaleniem spojówek, osłonią soczewki i siatkówkę oka, ochronią przez rozwojem zaćmy.
Nie można pominąć roli wody, której spożycie wpływa na fizjologię skóry, promuje powierzchniowe nawodnienie oraz głębokie jej nawilżenie .
Ważnym aspektem ochrony skóry jest zadbanie o szybką regenerację, wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych, przeciwrodnikowych, przeciwzapalnych i immunomodelujących. Warzywa i owoce to cenne źródło antyoksydantów, flawonoidów, karotenoidów, polifenoli oraz witamin E, C, A.
- Karotenoidy (nadające roślinom barwy od żółtej do czerwonej) posiadają w dużej ilości: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew, kapusty, brokuły, brukselka, kalafior, sałata. Należą do prekursorów witaminy A, rozpuszczają się w tłuszczach. Dotychczasowe badania potwierdziły znaczenie karotenoidów w zwiększeniu wrodzonej odporności skóry na rumień wywołany UVB, w zapewnieniu fotoochrony przed pigmentacją wywołaną działaniem UVA
- witamina B3, czyli kwas nikotynowy i nikotynamid jest prekursorem niezbędnych koenzymów. Jej źródłami pokarmowymi są: wątroba, mięso, drożdże, rośliny strączkowe, orzechy, zielone warzywa liściaste, zboża, herbata i kawa. Witamina B3 wpływa na efektywność naprawy procesów DNA, zmniejszenie immunosupresji wywołanej UV. Wstępne badania pokazują, że jej suplementacja może zapobiec progresji rogowacenia słonecznego w inwazyjną postać raka płaskonabłonkowego.
Hitem jest olej z nasion marchwi, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych jak promienie UV, smog, zanieczyszczenia. Olej zimnotłoczony ma zielonkawy kolor i specyficzny, ziołowy zapach (przypomina trochę zapach marchewki lub oleju marchewkowego – eterycznego). Nasiona marchwi są źródłem witamin o silnych właściwościach antyoksydacyjnych (A, B, E). Surowiec ma przez to silne działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące i gojące skórę. Olej z marchwi zawiera fitosterole, które pomagają odbudować naturalna barierę lipidową skóry. Chronią ją przed odparowaniem wody, wpływają na poprawę elastyczności i jędrności, hamują powstawanie zmarszczek i wpływają na polepszenie się ogólnego wyglądu skóry.
Ekspozycja na słońce poprawia samopoczucie, łagodzi objawy przemęczenia, a nawet depresji, wpływa korzystnie na naszą aktywność i zmniejsza problemy z zasypianiem zwiększając produkcje melatoniny w nocy. Pamiętajcie o kontrolowanym i rozsądnym korzystaniu z kąpieli słonecznych oraz naturalnym zabezpieczeniu przez poparzeniami. Czytajcie składy kremów z filtrem – najczęściej przynoszą więcej szkody niż pożytku. Co natura, to Natura 🙂