Dynia nie tylko jesienią

Dynia to prawdziwy skarb w jesiennej kuchni, pełen walorów smakowych i wartości odżywczych. Jest niskokaloryczna zawiera zaledwie 26 kcal na 100 g, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób odchudzających się. Za co kochamy dynię:
- bogata w błonnik nie tylko wspiera trawienie, ale także daje poczucie przyjemnej sytości i reguluje pracę jelit
- wysoka zawartość witamin A, C i E oraz antyoksydantów wspiera zdrowie skóry i opóźnia procesy starzenia się komórek, a także wzmacnia układu odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym
- dzięki występowaniu beta-karotenu, spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia plamki żółtej
- pestki dyni mają moc przeciwpasożytniczą i są polecane w fitoterapii
Jej neutralny smak pozwala na przygotowanie całego wachlarza potraw, takich jak zupy, ciasta, a nawet puree. Podczas zbliżających się świąt może także służyć jako ozdoba domu czy ogrodu.
Ciasteczka dyniowe – składniki:
- 300 g dyni (waga dyni surowej, bez skóry),
- 1 szklanka płatków owsianych tj. 90 g,
- 1 banan dojrzały (100 g bez skórki),
- 2 nieduże jabłka (waga po obraniu razem 260 g),
- 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka oleju (np. kokosowego) + odrobina do wysmarowania papieru.
Dynię gotować na parze przez 13-14 min. Banana, jabłka, olej, siemię i cynamon zblendować razem z ostudzoną dynią. Masę wymieszać z płatkami. Papier posmarować odrobiną tłuszczu i nakładać ciasto łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut góra – dół (po 20 minutach odwrócić na drugą stronę). Z podanych ilości wyjdzie 14 ciastek. Smacznego.