Dynia nie tylko jesienią

Dynia to prawdziwy skarb w jesiennej kuchni, pełen walorów smakowych i wartości odżywczych. Jest niskokaloryczna zawiera zaledwie 26 kcal na 100 g, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób odchudzających się. Za co kochamy dynię:

  • bogata w błonnik nie tylko wspiera trawienie, ale także daje poczucie przyjemnej sytości i reguluje pracę jelit
  • wysoka zawartość witamin A, C i E oraz antyoksydantów wspiera zdrowie skóry i opóźnia procesy starzenia się komórek, a także wzmacnia układu odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym
  • dzięki występowaniu beta-karotenu, spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia plamki żółtej
  • pestki dyni mają moc przeciwpasożytniczą i są polecane w fitoterapii

Jej neutralny smak pozwala na przygotowanie całego wachlarza potraw, takich jak zupy, ciasta, a nawet puree. Podczas zbliżających się świąt może także służyć jako ozdoba domu czy ogrodu.

 

Ciasteczka dyniowe – składniki:

  • 300 g dyni (waga dyni surowej, bez skóry),
  • 1 szklanka płatków owsianych tj. 90 g,
  • 1 banan dojrzały (100 g bez skórki),
  • 2 nieduże jabłka (waga po obraniu razem 260 g),
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka oleju (np. kokosowego) + odrobina do wysmarowania papieru.

Dynię gotować na parze przez 13-14 min. Banana, jabłka, olej, siemię i cynamon zblendować razem z ostudzoną dynią. Masę wymieszać z płatkami. Papier posmarować odrobiną tłuszczu i nakładać ciasto łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut góra – dół (po 20 minutach odwrócić na drugą stronę). Z podanych ilości wyjdzie 14 ciastek. Smacznego.